Kavčnikova domačija

Ob novembrskem izidu priložnostne poštne znamke Pošte Slovenije Kavčnikova domačija, ki je izšla v dolgoletni seriji Kmečke hiše na Slovenskem, je Muzej Velenje skupaj s Koroškim filatelističnim društvom pripravljal filatelistični dogodek, na katerem bi slavnostno dali v promet omenjeno poštno znamko. Prireditev, ki je bila predvidena v petek, 12. novembra 2021 ob 17. uri v prostorih Muzeja usnjarstva na Slovenskem, Primorska cesta 6h, 3325 Šoštanj, dislocirani enoti Muzeja Velenje, je bila odpovedana za javnost. Ukrepi za obvladovanje širjenja nalezljive bolezni SARS-CoV-2 (COVID-19) pri kulturnih dogodkih so bili zaostreni do te mere, da ob upoštevanju PCT pogoja in vladnega odloka, prireditve za javnost ni bilo moč izpeljati.

Organizirana pa je bila manjša slovesnost ob postavitvi priložnostne filatelistične razstave »Stavbna dediščina Slovenije na poštnih znamkah«, ki jo je postavil filatelistični zanesenjak iz Velenja, Matjaž Šalej, sicer član Koroškega filatelističnega društva. Idilični prostori Muzeja usnjarstva na Slovenskem v Šoštanju so omogočili lepo urejen kotiček, kjer smo na ogled postavili novo poštno znamko in izpostavili Kavčnikovo domačijo. Razstavo si je mogoče v Muzeju usnjarstva na Slovenskem v Šoštanju, ob upoštevanju PCT pogojev, ogledati od torka do nedelje med 9. in 17. uro.
Na spominski slovesnosti se je predsednik Koroškega filatelističnega društva Jože Keber s podelitvijo spominskega albuma z vsemi spominskimi izdajami znamk in ovitkov prvega dne Pošte Slovenije, ki so izšle 12.11.2021, v imenu Pošte Slovenije, zahvalil direktorici Muzeja Velenje Tanji Verboten za vse aktivnosti pri promociji poštne znamke Kavčnikova domačija. Spominski album je bil podeljen tudi postavljalcu razstave Matjažu Šaleju.
Poštna znamka Kavčnikove domačije je izšla v seriji znamk Kmečke hiše na Slovenskem. Nominala znamke je 2,67 evra in je namenjena plačevanju poštnine za navadno pismo nad 250 do 500 gramov v domačem prometu. Znamko je oblikoval Marko Prah. Tiskana je v 4 barvnem ofset tisku v Agenciji za komercialno dejavnost v Zagrebu. Naklada znaša 25000 kosov. Žig prvega dne je bil v uporabi 12. novembra 2021 na pošti 3325 Šoštanj. Izid znamke zaokrožuje ovitek prvega dne Pošte Slovenije z zaporedno številko 27/2021, na katerem je nalepljena znamka v bloku in odtisnjen žig prvega dne.
Muzej Velenje je izdal tudi razglednico z motivom Kavčnikove domačije in je bila uporabljena za izdelavo MAKSIMUM KARTE. Maksimum karta je filatelistični izdelek, pri katerem se na sprednjo stran razglednice nalepi znamka in žigosa z ustreznim poštnim žigom. V primeru Kavčnikove domačije je na sprednji strani nalepljena novo izdana znamka iz bloka ter žigosana z žigom prvega dne pošte 3325 Šoštanj. Omenjeni žig prvega dne bo možno odtisniti še 10 delovnih dni po 12.11.2021 na pošti 3325 Šoštanj, spominsko razglednico pa lahko kupite v muzejski trgovini Muzeja Velenje na Velenjskem gradu in v Muzeju usnjarstva na Slovenskem v Šoštanju.

Nekaj slik iz Muzeja Šoštanj kjer je postavljena razstava. —- KLIKNI —-

Filatelistična zbirka Kavčnikova domačija