700-letnica sodnih pravic, 65-letnica mestnih pravic in preimenovanja imena kraja

Letošnje leto naše mesto Ravne na Koroškem praznuje 700 let sodnih pravic. K tej veliki obletnici pa še sovpade 65 let mestnih pravic in preimenovanja kraja GUŠTANJ v RAVNE NA KOROŠKEM.

Primerjava obletnic prvotne omembe posameznih krajev na Koroškem izluži zgodovinska dejstvo, da je sprememba edina stalnica razvoja. Pomembnost naselij se skozi čas spreminja, kot se spreminjajo politični režimi in razvoj tehnologije. In tudi poimenovanja krajev se skladno s tem skozi čas dopolnjujejo in spreminjajo. Oznaka/ime Guttenstein je prvič omenjeno 1248 in se je obdržalo skoraj sedem stoletij, od tega zadnjih štirideset let v dvajsetem stoletju v svojem poslovenjenem zapisu – Guštanj. Leta 1952, ob podelitvi mestnih pravic (12. april), so kraji preimenovali v Ravne na Koroškem, a ne glede na to pa se ljudje  še dandanes v vsakdanjih lokalnih pogovorih še zmeraj označujejo kot Gutenštanerji. To ime je pač bilo izvirno in edinstveno – Raven pa je v Sloveniji več – in škoda, da takratna avtoritativna oblast ni preprosto odločila, da so »te« Ravne edinstvene in ostalim zaselkom dodala pripono »na …..« Kraj si je namreč to s svojo pomembnostjo in ekonomsko močjo zaslužil takrat in si to zasluži še danes. In četudi so krajevni grb večkrat preoblikovali, pa je v njem vselej ostalo drevo, razraslo na treh gričkih. Vsak nekaj!

Koroško filatelistično društvo je v sodelovanju z Občino Ravne na Koroškem, trojnemu jubileju  v trajni zgodovinski spomin, izdalo priložnostno pisemsko ovojnico (KFD 163/2017) in priložnostni poštni žig (23. 8. 2017, 2390 Ravne na Koroškem).

Celoten filatelistični sklop je oblikoval arh. Borut Bončina in njegova predstavitev bo v sredo, 23. avgusta 2017, ob 11.30, v okviru Ravenskih dnevov 2017, na odru na stičišču Trga svobode in Partizanske ulice.

Vzporedno s predstavitvijo pa bo v Avli Mestne hiše Ravne na ogled priložnostna filatelistična razstava na temo ravenskih razglednic skozi čas iz zbirke  članice KFD, ga. Andreje Keber. Razstava bo na ogled do 4. septembra 2017 v delovnem času uprave Občine Ravne na Koroškem.

Borut Bončina

Podrobnosti izdaje — KLIKNI —

Najava za medije — KLIKNI —